41 fatale woningbranden

In 2016 zijn bij 41 fatale woningbranden in totaal 47 dodelijke slachtoffers gevallen. Meer dan de helft van deze woningbranden vond plaats in een appartement of flatgebouw, zo vermeldt de Risicomonitor Woningbranden 2017.Meer dan de helft van deze woningbranden vond plaats in een appartement of flatgebouw, zo vermeldt de Risicomonitor Woningbranden 2017.

Als de belangrijkste oorzaken van deze woningbranden worden genoemd: roken (19%) en technische oorzaken van apparatuur (13%). Ongeveer de helft van de branden ontstaat door menselijk handelen. Brandweeronderzoek maakt duidelijk dat de helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19%) en keuken (16%).

Veruit de meeste slachtoffers in 2016 zijn alleenstaanden (69%) en bijna driekwart is man. Iets meer dan de helft is 61 jaar of ouder en exact hetzelfde percentage (51%) is aangetroffen in een ruimte waarvan de deur bij aankomst van de brandweer openstond. Reden dan ook voor de brandwondenstichting om eerder dit najaar te waarschuwen (slaapkamer)deuren te sluiten voordat je gaat slapen. Gesloten deuren vertragen namelijk de rookverspreiding in huis en zorgen ervoor dat je meer tijd hebt om te vluchten.

Preventieadvies

Een belangrijk advies om brand in je woning te voorkomen is brandbare materialen uit de buurt van een kookbron te houden en passende deksels bij de hand te houden om in geval van vlam in de pan de brand snel te kunnen doven. Ook is het raadzaam om stekkerdozen niet zomaar onderling met elkaar te verbinden. In dit digitale tijdperk van smartphones en tablets adviseren brandweer en verzekeraars geen batterijen of lithium-accu’s op te laden als je niet thuis bent of als je ligt te slapen. Voorkom ‘overladen’ en gebruik alleen de originele oplader. Als het apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Risicomonitor Woningbranden

De Risicomonitor Woningbranden is een verbond van verzekeraars en brandweer. Zij werken samen om Nederland brandveiliger te maken. De verzekeraars kunnen aan de hand van brandclaims in kaart brengen wanneer en waar branden in en om de woning plaatsvinden. De brandweer doet onderzoek naar woningbranden en weet hoe branden met goede preventieadviezen vaak kunnen worden voorkomen.

Wat kan de RB+ Groep voor u betekenen?

Wist u dat u als eigenaar/beheerder eindverantwoordelijk bent voor het verzorgen van een (brand)veilige omgeving voor de mensen in uw gebouw? De RB+ Groep (met werkmaatschappijen Firejob en Van der Aa Brandwerende Applicaties) kan uw als pandeigenaar of pandgebruiker ondersteunen bij advisering en uitvoering van totale passieve bouwkundige brandpreventie. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Meer nieuws

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.